Una mirada singular al Claustre del Monestir de l'Estany de la mà de Joan Pau Inarejos

Última revisió 09-10-2024 14:40
09/10/2024

L’impulsor del popular perfil a les xarxes social @romaniccatala ofereix un punt de vista de l’art romànic ben original en una conferència a l’Estany 

Quina relació hi ha entre l’art romànic i artistes contemporanis com Chagall, Gauguin o Picasso? L’anunciació que apareix al Claustre de l’Estany ens pot recordar la icònica presentació de Simba davant la manada de la pel·lícula ‘El rei Lleó’? Escultures i pintures dels segles XI i XII ens permeten explicar situacions del nostre dia a dia amb un punt d’humor? Aquestes van ser algunes de les incògnites que va desvelar el periodista i divulgador de l’art romànic Joan Pau Inarejos, conegut a les xarxes socials com a @romaniccatala. Utilitzant els seus populars MEMs, així com també desplegant un ampli coneixement cultural, la setantena d’assistents a l’acte que es va fer dissabte al matí al municipi del Moianès van aprofundir en diversos aspectes del romànic, i sobretot en el Claustre de Santa Maria de l’Estany. 

Després d’explicar d’on li ve l’admiració cap a aquest corrent artístic, Inarejos va fer un repàs d’alguns elements que caracteritzen el romànic com són les bèsties, les escenes bíbliques o els elements decoratius, molts d’ells presents al Claustre de l’Estany. Tot seguit, va ressaltar a través d’exemples com un art creat fa mil anys encara és ben present en creacions de l’actualitat.

Per últim, el periodista de Sant Boi de Llobregat va animar als assistents a observar en detall els capitells del Claustre de l’Estany i les escenes que s’hi representen, i fent volar la imaginació, generar MEMs, tal i com el mateix @romaniccatala fa a les xarxes. Aquestes són algunes de les creacions que van sorgir de la proposta de taller.

La conferència de Joan Pau Inarejos va estar organitzada per l’Ajuntament de l’Estany amb el suport de la Diputació de Barcelona. També es va comptar amb la col·laboració del Monestir de Santa Maria de l’Estany, que va permetre visitar ‘in situ’ el Claustre de forma gratuïta als assistents a la conferència. Després d’aquest acostament al romànic des del singular punt de vista d’Inarejos, el dissabte 19 i 26 d’octubre l’excusa per aprofundir en aquest art mil·lenari serà un taller de brodatge creatiu, a càrrec d’Alejandra Moschini (@kinoto.kinoto).